Amerykański sen ! Warzymy AIPA.



Pewno dnia po wypiciu mojej IPA stwierdziłem ze uwarzę wersję jeszcze bardziej na chmieloną. Po przeczytaniu kilku przepisów i książki o piwnych stylach stwierdziłem ze uwarzę AIPA (American India Pale Ale).  Warzenie rozpocząłem 06.03.2017 po południu.


Zasyp:
1. 5kg słód Pale ale - Strzegom
2. 250g słód pszeniczny karmelowy

Chmiele:
1. Chinook USA 60g
2. Ahtanum USA 30g
3. Palisade USA 30g
4. Citra USA 60g

Drożdże:
US-05 - 11,5g







Zacieramy:
Do garnka wlewamy 15 litrów wody i podgrzewamy ją do 70°C następnie wrzucamy nasz słód i podgrzewamy zacier do temp. 67-68°C i zostawiamy na ok 60 min do uzyskania negatywnej próby jodowej. Jest to metoda zacierania na lenia.

Filtracja:

Zacier przenosimy do pojemnika filtrującego i odstawiamy na około 15min.
W miedzy czasie podgrzewamy 13 litrów wody do temp.73°C która posłuży nam do wysładzania.
Po ułożeniu się złoża na górę kładziemy talerzyk który ułatwi nam wysładzanie i nie zniszczy ułożonego złoża.
Pierwsze 3 litry brzeczki wlewamy jeszcze raz do naszego pojemnika filtrującego.
Następnie odbieramy powoli przefiltrowaną brzęczkę i dolewamy powoli wodę tak by nie odsłaniać młóta powinniśmy uzyskać około 21 litrów brzeczki oraz staramy się przerwać filtracje kiedy na balingomierzu filtrowana brzeczka będzie miała 3BLG.


Warzenie: 
Gotujemy brzeczkę przez 70 min. 
Po 10 min gotowania dodajemy chmiel Chinook 60g i Ahtanum 30g.
Pod koniec gotowania tj. 15 min przed końcem dodajemy chmiel Palisade 30g i Citre 30g oraz wkładamy chłodnice.
Chłodzimy brzeczkę do około 25°C.
Zlewamy/napowietrzamy brzeczkę oraz dodajemy uwodnione drożdże. 
Na koniec brzeczka miała objętość 18,5 litrów i 13 BLG.


Fermentacja:
1. Burzliwa w temp. około 18-20°C, 7 dni.
2. Cicha w temp około 18°C, wtedy tez dodajemy 30g chmielu Citra (chmielenie na zimno). 7 dni.

Rozlew i butelkowanie:
Butelki sterylizujemy w piekarniku przez 30 min w 200°C.
Dodajemy około 105g glukozy na 18 litrów brzeczki(tak podał mi kalkulator nagazowania dla tego rodzaju piwa) i odstawiamy na tydzień.












Degustacja:
Piwo o barwie średnio miedzianej z odcieniem pomarańczowym.
Goryczka mocno wyczuwalna.
Aromat owocowo i żywiczny.
Piana trwała dość obfita w kolorze bieli.





Komentarze

Prześlij komentarz