Warzenie z brew-kitu jest proste!

Witam!

Swoją przygodę z piwowarstwem domowym zacząłem od gotowców i zestawu Browar Domowy BA SUPER START. Krótko opisze wam moje pierwsze warki robione z brew-kitu oraz sprzęt którego używałem.

Sprzęt:
- fermentor uniwersalny 30 litrów z kurkiem spustowym,
- fermentor uniwersalny 30 litrów z rurką fermentacyjną,
- termometr ciekłokrystaliczny na fermentor,
- kapslownica ręczna "GRETA"
- areometr piwowarski ze skalą Ballinga 0-35°,
- cylinder pomiarowy do areometru,
- łyżka piwowarska,
- myjka do butelek,
- zestaw miarek,
- rurka do rozlewu butelkowego ze specjalnym zaworkiem,
- garnek 10l

Warka nr.1
1.Brew-kit Finlandia Premium Lager - 1,5 kg
2. BA brew-kit PLUS 1 kg
3. Drożdże
4. 20 litrów wody niegazowanej


Warka nr.2
1. Brew-kit  Finlandia Bitter 1,5 kg
2. Ekstrakt słodowy niechmielony w syropie JASNY 1,7 kg
3. Drożdże
4. 20 litrów wody niegazowanej


Warka nr.3 
1. Brew-kit German Pils 1,7 kg
2.Ekstrakt słodowy niechmielony w syropie JASNY 1,7 kg
3. Drożdże
4. 20 litrów wody niegazowanej
5. Chmiel "Sladek" do chmielenia na zimo.

Do sterylizacji butelek używałem środka OXI One a do refermentacji piwa w butelce dropsy czeskie.
Ogólne wrażenia z degustacji tych piw są pozytywne. Lekkie piwa na grilla bez wyraźnej goryczki  z przeważającym aromatem słodu.
Piwo które chmieliłem na zimno zyskało aromat chmielowy(owocowo-przyprawowy).
To były moje ostatnie piwa robione z brew-kitu.

Zestaw Browar Domowy BA SUPER START

Komentarze