Amerykańska robota! Przygotowania do warzenia American Witbier.
Podczas warzenia klasycznego Witbiera (o tym wkrótce artykuł na blogu) gdy dodawałem kolendrę i curacao urzekł mnie ich zapach. Więc postanowiłem uwarzyć Witbiera który będzie miał aromat owoców cytrusowych (grejpfrut, mango, limonka) i będzie przy tym orzeźwiający a przecież nic tak nie pasuje do tego opisu jak amerykańskie chmiele wrzucone do wrzącej brzeczki Witbiera .
Szukając inspiracji w degustacji piwa Doctor Brew wymyśliłem taki o to skład mojego Amerykańca.
Zasyp:
-3kg słód pilzneński "Strzegom"
- 2kg słód pszeniczny"Strzegom"
- 0,5 kg Słód Colorado Honig Malt
- płatki pszenne 500g
- płatki owsiane 200g
Chmiele:
- Chmiel Summit™ (USA) 30 g
- Chmiel Equinox™ (USA) 30 g
Przyprawy:
- curacao i skórka słodkiej pomarańczy 15g
- kolendra 10g
Drożdże:
- Drożdże Gozdawa CBW - Classic Belgian Witbier
Mam nadzieje ze uda mi się uzyskać aromat cytrusów i lekka goryczkę nie psując przy tym smaku klasycznego Witbiera.

Komentarze
Prześlij komentarz