Amerykańska robota! Przygotowania do warzenia American Witbier.




Podczas warzenia klasycznego Witbiera (o tym wkrótce artykuł na blogu) gdy dodawałem kolendrę i curacao urzekł mnie ich zapach. Więc postanowiłem uwarzyć Witbiera który będzie miał aromat owoców cytrusowych (grejpfrut, mango, limonka) i będzie przy tym orzeźwiający a przecież nic tak nie pasuje do tego opisu jak amerykańskie chmiele wrzucone do wrzącej brzeczki Witbiera .
Szukając inspiracji w degustacji piwa Doctor Brew wymyśliłem taki o to skład mojego Amerykańca.




Zasyp:

-3kg słód pilzneński "Strzegom"

- 2kg słód pszeniczny"Strzegom"

- 0,5 kg Słód Colorado Honig Malt

- płatki pszenne 500g

- płatki owsiane 200g


Chmiele:

- Chmiel Summit™ (USA) 30 g

- Chmiel Equinox™ (USA) 30 g

Przyprawy:

- curacao i skórka słodkiej pomarańczy 15g

- kolendra 10g

Drożdże:

- Drożdże Gozdawa CBW - Classic Belgian Witbier

Mam nadzieje ze uda mi się uzyskać aromat cytrusów i lekka goryczkę nie psując przy tym smaku klasycznego Witbiera.


Komentarze