Zacieramy i warzymy A'la Grodziskie.

  Do warzenia piwa z procesem zacierania trzeba zapatrzeć się w dodatkowy pojemnik i filtrator zrobiony z węża zbrojonego (np. jak stosuje się do spłuczki przy WC) oraz jodowy wskaźnik skrobi. 
Przy pierwszej próbie zacierania byłem zaopatrzony w wiaderko 15 litrowe i okazało się za małe więc w późniejszych warkach kupiłem normalne wiaderko o poj. ok.30l. 

Przejdźmy do warzenia!

Zasyp:
- słód Pszeniczny Jasny Strzegom 2kg
- słód Wędzony Dębem Viking Malt 1kg
Chmiel: 
- chmiel aromatyczny Lubelski (PL) 50g
Drożdże:
- drożdże Safbrew S-33 10 g

Zacieranie:

Dodajemy ześrutowany słód do 14 litrów wody podgrzanej do 42°C. Podgrzewamy do temp. 52°C i robimy przerwę białkową około 10 min. Następnie podgrzewamy zacier do temp. 62-68°C i wyłączamy palnik i zostawiamy na ok.60 min i robimy przerwę scukrzającą (maltozowa, beta amylazowa). Ponownie podgrzewamy zacier do temp. 72°C. Wyłączamy palnik na około 20 min robimy przerwę ( destynująca, alfa-amylazowa). Potem temperaturę zacierania podnosimy do 78°C żeby brzeczka stała się rzadsza co ułatwi filtrację.

Filtracja :
Zacier przenosimy do pojemnika filtrującego i odstawiamy na około 15min.
W miedzy czasie podgrzewamy 10 litrów wody do temp.73°C która posłuży nam do wysładzania.
Po ułożeniu się złoża na górę kładziemy talerzyk który ułatwi nam wysładzanie i nie zniszczy ułożonego złoża.
Pierwsze 3 litry brzeczki wlewamy jeszcze raz do naszego pojemnika filtrującego.
Następnie odbieramy powoli przefiltrowaną brzęczkę i dolewamy powoli wodę tak by nie odsłaniać młóta powinniśmy uzyskać około 20 litrów brzeczki oraz staramy się przerwać filtracje kiedy na balingomierzu filtrowana brzeczka będzie miała 3BLG, mi udało się uzyskać niestety tylko około 14 litrów więc na czas gotowania dolałem około 4 litrów wody. 


 


Warzenie: 
Gotujemy brzeczkę przez 70 min. Pod koniec gotowania tj. 10 min przed końcem dodajemy chmiel LUBELSKI 40g i wkładamy chłodnice.
Chłodzimy brzeczkę do około 20°C.
Zlewamy/napowietrzamy brzeczkę oraz dodajemy uwodnione drożdże. 
Na koniec brzeczka miała objętość 15 litrów i 9BLG.
Fermentacja:
1. Burzliwa w temp. około 18-22°C, 7 dni.
2. Cicha w temp około 15°C, wtedy tez dodajemy 10g  chmielu Lubelskiego. 7 dni.

Rozlew i butelkowanie:
Butelki sterylizujemy w piekarniku przez 30 min w 200°C.
Dodajemy około 130g glukozy na 14 litrów brzeczki(tak podał mi kalkulator nagazowania dla tego rodzaju piwa) i odstawiamy na tydzień.



 Degustacja: Piwo mocno nasycone o barwie słomkowej, w smaku wyczuwalny słód wędzony(szynka) w aromacie świeżość chmielu.





Komentarze