PIPA z tego wyszła !
Przyszedł czas na kolejną warkę z ekstraktów.
Wybór padł na Polską wersje IPA która powstała przy współpracy z Adamem i Szymonem.
Składniki:
- 2x ekstrakt słodowy Pale ale 1,7kg
- chmiel Marynka 50g
- chmiel Sybilla 30g
- chmiel aromatyczny Puławski 50g
- chmiel Perle 20g
- drożdże US-05
- 20 litrów wody niegazowanej
Proces warzenia piwa zacząłem od podgrzania wody i dodania ekstraktów słodowych później doprowadziłem brzeczkę do wrzenia i dodałem chmiel Marynka 50g i Sybille 30g na 60 min.
Na 15 min przed końcem warzenia wsypałem 50g chmielu Puławskiego i 20g Sybilli oraz włożyłem chłodnice w celu sterylizacji w międzyczasie uwodniłem drożdże i wysterylizowałem pojemnik fermentacyjny.
Następnie rozpoczął się proces chłodzenia brzeczki który trwał około 30 min do temperatury 20°C.
Po schłodzeniu brzeczki napowietrzamy i przelewamy ją do fermentora. Po gotowaniu brzeczki odparowało około 2 litrów. Dodajemy drożdże i odstawiamy na fermentację burzliwą po tygodniu dodajemy 20g chmielu PERLE na tzw. chmielinie na zimno i odstawiamy na tydzień.
Po 2 tygodniach fermentacji przelewamy brzeczkę do fermentora z kranikiem wcześniej dodając wodę z glukozą do refermentacji ( 100g/ok 200ml ).
Sterylizację chciałem przeprowadzić wykorzystując dwie nowe metody.
1. Pirosiarczan sodu (wsypałem 4g środka do butelki i wlałem trochę wrzątku)
2. Piekarnik 200°C na ok.30 min.
Efekt był taki ze butelki które sterylizowałem za pomocą Pirosiarczanu sodu po otwarciu wydostał nieprzyjemny zapach tzw. kanalizacjaprzyczyną tego była infekcja w butelce.
Po otwarciu piwa które były wlane do butelek z piekarnika uwolnił się ładny świeży trawiasto-owocowy aromat.
Degustacja: piwo miedziane, goryczka dość intensywna przyjemna, aromat (trawa oraz owoce).




Komentarze
Prześlij komentarz