Zachodnie wybrzeże Polski! West Coast IPA

Ahoj!
Jedno z lepszych piw jakie uwarzyłem z przyjaciółmi podczas wieczornych posiedzeń. 
Prosta receptura i najlepsze chmiele. 

 

Zasyp:



- słód Pale Ale Viking Mlat - 5kg
- słód Carapils  - 0,5kg
- chmiel Citra - 60 g
- chmiel Mosaic - 90g 
- chmiel Chinook - 15g
- drożdże US-05




Warzymy!


Nowy kocioł zacierno - warzelny 50l ze stali nierdzewnej.
Zacieranie :

Ześrutowany słód wsypujemy do 18 litrów wody o temp. 63 stopni i zostawiamy na 60 min(zacieranie na lenia).


Filtracja:

Zacier powoli podgrzewamy do 78 stopni i przenosimy do kadzi filtracyjnej.

Wysładzamy wodą o temperaturze 76-78 stopni do momentu gdy BLG będzie wynosić około 3. 
 

Chmielenie:


Gotujemy brzeczkę przez 70 min.

W 10 min gotowania dodajemy 15 g chmielu Chinook (na goryczkę). W 70 minucie dodajemy chmiele Citra 60g i Mosaic 30g(na aromat). Następnie w miarę możliwości szybko chłodzimy brzeczkę do temp. 20 stopni (zachowując sterylność). W między czasie poddajemy hydratyzacji drożdże. Schłodzoną zieloną brzeczkę przelewamy (napowietrzamy) przy zachowaniu maksymalnej sterylności do fermentora i dodajemy drożdże.


Fermentacja:

Fermentacje burzliwą przeprowadzamy w temp 18-20 stopniach przez 7 dni.

Fermentacje cichą przeprowadzamy w niższej temp ok. 16 stopni przez kolejne ok.14 dni.

Chmielenie na zimno:
5 dni przed końcem fermentacji cichej dodajemy 60g chmielu Mosaic.


Butelkowanie:

Czyste butelki sterylizujemy w roztworze z OXI.

Następnie dodajemy glukozy lub cukru do refermentacji według wyliczeń. 



Dziękuje za wspaniałą atmosferę podczas warzenia oraz burzliwe rozmowy niekoniecznie o piwie. Adam Jurga, Krzysztof Jurga i Szymon Juniak. 
Czekamy na wspólną degustację. 




Komentarze