Zachodnie wybrzeże Polski! West Coast IPA
Ahoj!
Jedno z lepszych piw jakie uwarzyłem z przyjaciółmi podczas wieczornych posiedzeń.
Prosta receptura i najlepsze chmiele.
Zasyp:
- słód Pale Ale Viking Mlat - 5kg
- słód Carapils - 0,5kg
- chmiel Citra - 60 g
- chmiel Mosaic - 90g
- chmiel Chinook - 15g
- drożdże US-05
Filtracja:
Fermentacja:
Dziękuje za wspaniałą atmosferę podczas warzenia oraz burzliwe rozmowy niekoniecznie o piwie. Adam Jurga, Krzysztof Jurga i Szymon Juniak.
Czekamy na wspólną degustację.
Jedno z lepszych piw jakie uwarzyłem z przyjaciółmi podczas wieczornych posiedzeń. Prosta receptura i najlepsze chmiele.
Zasyp:
- słód Pale Ale Viking Mlat - 5kg
- słód Carapils - 0,5kg
- chmiel Citra - 60 g
- chmiel Mosaic - 90g
- chmiel Chinook - 15g
- drożdże US-05
Warzymy!
Ześrutowany słód wsypujemy do 18 litrów wody o temp. 63 stopni i zostawiamy na 60 min(zacieranie na lenia).
Filtracja:
Zacier
powoli podgrzewamy do 78 stopni i przenosimy do kadzi filtracyjnej.
Wysładzamy
wodą o temperaturze 76-78 stopni do momentu gdy BLG będzie wynosić
około 3.
Chmielenie:
Gotujemy
brzeczkę przez 70 min.
W
10 min gotowania dodajemy 15 g chmielu Chinook (na goryczkę). W 70
minucie dodajemy chmiele Citra 60g i Mosaic 30g(na aromat). Następnie w miarę
możliwości szybko chłodzimy brzeczkę do temp. 20 stopni
(zachowując sterylność). W między czasie poddajemy
hydratyzacji drożdże. Schłodzoną zieloną brzeczkę przelewamy
(napowietrzamy) przy zachowaniu maksymalnej sterylności do
fermentora i dodajemy drożdże.
Fermentacja:
Fermentacje
burzliwą przeprowadzamy w temp 18-20 stopniach przez 7 dni.
Fermentacje
cichą przeprowadzamy w niższej temp ok. 16 stopni przez kolejne
ok.14 dni.
Chmielenie na zimno:
5 dni przed końcem fermentacji cichej dodajemy 60g chmielu Mosaic.
Chmielenie na zimno:
5 dni przed końcem fermentacji cichej dodajemy 60g chmielu Mosaic.
Butelkowanie:
Czyste
butelki sterylizujemy w roztworze z OXI.
Następnie
dodajemy glukozy lub cukru do refermentacji według wyliczeń.
Dziękuje za wspaniałą atmosferę podczas warzenia oraz burzliwe rozmowy niekoniecznie o piwie. Adam Jurga, Krzysztof Jurga i Szymon Juniak.
Czekamy na wspólną degustację.


Komentarze
Prześlij komentarz