Pszemica w dobrym stylu. Hefe-Weizen
Cześć!
Pszemica uwarzona i przez miesiąc będzie leżała w kadzi fermentacyjnej.
Warzenie piwa w stylu hefe-weizen wymaga cierpliwości i sumiennego przygotowania.
Najbardziej czasochłonną pracą jest proces zacierania infuzyjnego.
Drożdże których użyłem były dość leniwe co przez pewien czas sugerowało ze fermentacja może nie wystartować.
Koniec końców brzeczka miała następujące wartości :
* BLG 11,5
* IBU ok 20
* SRM 3
A "pszemice" warzyłem tak:
Zasyp:
-Słód jasny pilzneński 1,5kg
-Słód pszeniczny 2,5kg
Chmiele:
- Chmiel aromatyczny Lubelski 15g
Drożdże :
Fermentacje cichą przeprowadzamy w niższej temp ok. 15 stopni przez kolejne 7-10 dni.
Pszemica uwarzona i przez miesiąc będzie leżała w kadzi fermentacyjnej.
Warzenie piwa w stylu hefe-weizen wymaga cierpliwości i sumiennego przygotowania.
Najbardziej czasochłonną pracą jest proces zacierania infuzyjnego.
Drożdże których użyłem były dość leniwe co przez pewien czas sugerowało ze fermentacja może nie wystartować.
Koniec końców brzeczka miała następujące wartości :
* BLG 11,5
* IBU ok 20
* SRM 3
A "pszemice" warzyłem tak:
Zasyp:
-Słód jasny pilzneński 1,5kg
-Słód pszeniczny 2,5kg
Chmiele:
- Chmiel aromatyczny Lubelski 15g
Drożdże :
- Mauribrew Weiss Y1433
Miały być płynne ale nic z tego nie wyszło. Nie rozmnożyły się.
Zacieranie:
Ześrutowany śrut wsypujemy do 14 litrów wody o temp. 44 stopni i staramy się utrzymać temperaturę przez 20 min, później wolno podgrzewamy zacier do 63 stopni i zostawiamy na 30 min następnie podgrzewamy do 72 stopni i utrzymujemy temperaturę przez następne 30 min.
Filtracja:
Zacier podgrzewamy do 76 stopni i przenosimy do kadzi filtracyjnej.
Wysładzamy wodą o temperaturze 76-78 stopni do momentu gdy BLG będzie wynosić około 3.
Chmielenie:
Po pierwszych oznakach wrzenia brzeczki dodajemy 15 g chmielu Lubelskiego i gotujemy brzeczkę przez 60 min.
Następnie w miarę możliwości szybko chłodzimy brzeczkę do temp. 20 stopni.(zachowując sterylność)
W między czasie poddajemy hydratyzacji drożdże.
Schłodzoną zielona brzeczkę przelewamy (napowietrzamy) przy zachowaniu maksymalnej sterylności do fermentora i dodajemy drożdże.
Fermentacja:
Fermentacje burzliwą przeprowadzamy w temp 18-20 stopniach przez 10 dni.
Fermentacje cichą przeprowadzamy w niższej temp ok. 15 stopni przez kolejne 7-10 dni.

Zlewanie na fermentacje cichą.



Komentarze
Prześlij komentarz