OKTAWIA Polskie pale ale.

Witam!
Po przerwie wakacyjnej wracamy do warzenia piw.
Jakiś czas temu postanowiłem uwarzyć owocowe i słodkie pale ale z wykorzystaniem polskich
chmieli. Postanowiłem postawić na polską odmianę aromatyczną "OKTAWIA" która charakteryzuje się aromatom limonki i zielonego jabłka. Po otwarciu butelki wydobył się soczysty aromat owoców, słodki oraz lekka nuta chmielu sybilla lekko trawiasto-żywiczna, goryczka na średnim poziomie.

Charakterystyka :
BLG 13
IBU 40
alk. 5,5 %


Zasyp:

- 5 kg PALE ALE
- 1 kg  COLORADO PALE BASE


Chmiele:

- Chmiel sybilla 25g

- Chmiel Oktawia 50g


Drożdże:

- Safale S-04 górnej fermentacji






Zacieranie:
Do garnka wlewamy 18 litrów wody i podgrzewamy ją do 69°C następnie wrzucamy nasz słód i podgrzewamy zacier do temp. 67-68°C i zostawiamy na ok 60 min do uzyskania negatywnej próby jodowej.


Filtracja:
Podgrzewamy słód do około 78 stopni C i przenosimy do kadzi filtracyjnej. Odczekujemy 15 minut aż złoże filtracyjne się ułoży, filtrujemy powoli, aż do uzyskania ok 23l brzeczki w kotle warzelnym.


Gotowanie i Chmielenie:
Brzeczkę gotujemy 70 minut. W 10 minucie gotowania dodajemy 25g  Sybilli w 50 min dodajemy chmiel Oktawia 40g.
W 65 minucie gotowania dodajemy 10g chmielu Oktawia.

Fermentacja:
Brzeczkę schładzamy do 20⁰C, napowietrzamy i dodajemy drożdże. Fermentujemy w temperaturze około 20⁰C. Fermentację cicha przeprowadzamy w nieco niższej temperaturze 15⁰C.

Rozlew  20.08.2017
Butelki sterylizujemy za pomocą środka OXI.
Dodajemy około 90g glukozy na 17 litrów brzeczki i odstawiamy na tydzień.

Piwo powstało przy współpracy sensorycznej oraz degustacyjnej Adama Jurgi (po prawej).


Komentarze