OKTAWIA Polskie pale ale.
Witam!
Po przerwie wakacyjnej wracamy do warzenia piw.
Jakiś czas temu postanowiłem uwarzyć owocowe i słodkie pale ale z wykorzystaniem polskich
chmieli. Postanowiłem postawić na polską odmianę aromatyczną "OKTAWIA" która charakteryzuje się aromatom limonki i zielonego jabłka. Po otwarciu butelki wydobył się soczysty aromat owoców, słodki oraz lekka nuta chmielu sybilla lekko trawiasto-żywiczna, goryczka na średnim poziomie.
Charakterystyka :
BLG 13
IBU 40
alk. 5,5 %
Zasyp:
- 5 kg PALE ALE
- 1 kg COLORADO PALE BASE
Chmiele:
- Chmiel sybilla 25g
- Chmiel Oktawia 50g
Drożdże:
- Safale S-04 górnej fermentacji
Zacieranie:
Do garnka wlewamy 18 litrów wody i podgrzewamy ją do 69°C następnie wrzucamy nasz słód i podgrzewamy zacier do temp. 67-68°C i zostawiamy na ok 60 min do uzyskania negatywnej próby jodowej.
Filtracja:
Podgrzewamy słód do około 78 stopni C i przenosimy do kadzi filtracyjnej. Odczekujemy 15 minut aż złoże filtracyjne się ułoży, filtrujemy powoli, aż do uzyskania ok 23l brzeczki w kotle warzelnym.
Gotowanie i Chmielenie:
Brzeczkę gotujemy 70 minut. W 10 minucie gotowania dodajemy 25g Sybilli w 50 min dodajemy chmiel Oktawia 40g.
W 65 minucie gotowania dodajemy 10g chmielu Oktawia.
Fermentacja:
Brzeczkę schładzamy do 20⁰C, napowietrzamy i dodajemy drożdże. Fermentujemy w temperaturze około 20⁰C. Fermentację cicha przeprowadzamy w nieco niższej temperaturze 15⁰C.
Rozlew 20.08.2017
Po przerwie wakacyjnej wracamy do warzenia piw.
Jakiś czas temu postanowiłem uwarzyć owocowe i słodkie pale ale z wykorzystaniem polskich
chmieli. Postanowiłem postawić na polską odmianę aromatyczną "OKTAWIA" która charakteryzuje się aromatom limonki i zielonego jabłka. Po otwarciu butelki wydobył się soczysty aromat owoców, słodki oraz lekka nuta chmielu sybilla lekko trawiasto-żywiczna, goryczka na średnim poziomie.
Charakterystyka :
BLG 13
IBU 40
alk. 5,5 %
Zasyp:
- 5 kg PALE ALE
- 1 kg COLORADO PALE BASE
Chmiele:
- Chmiel sybilla 25g
- Chmiel Oktawia 50gDrożdże:
- Safale S-04 górnej fermentacji
Zacieranie:
Do garnka wlewamy 18 litrów wody i podgrzewamy ją do 69°C następnie wrzucamy nasz słód i podgrzewamy zacier do temp. 67-68°C i zostawiamy na ok 60 min do uzyskania negatywnej próby jodowej.
Filtracja:
Podgrzewamy słód do około 78 stopni C i przenosimy do kadzi filtracyjnej. Odczekujemy 15 minut aż złoże filtracyjne się ułoży, filtrujemy powoli, aż do uzyskania ok 23l brzeczki w kotle warzelnym.
Gotowanie i Chmielenie:
Brzeczkę gotujemy 70 minut. W 10 minucie gotowania dodajemy 25g Sybilli w 50 min dodajemy chmiel Oktawia 40g.
W 65 minucie gotowania dodajemy 10g chmielu Oktawia.
Fermentacja:
Brzeczkę schładzamy do 20⁰C, napowietrzamy i dodajemy drożdże. Fermentujemy w temperaturze około 20⁰C. Fermentację cicha przeprowadzamy w nieco niższej temperaturze 15⁰C.
Rozlew 20.08.2017
Butelki sterylizujemy za pomocą środka OXI.
Dodajemy
około 90g glukozy na 17 litrów brzeczki i odstawiamy na tydzień.
![]() | ||
| Piwo powstało przy współpracy sensorycznej oraz degustacyjnej Adama Jurgi (po prawej). |



Komentarze
Prześlij komentarz