Pszenica w ameryce ! American witbier! Warzymy!
Przyszedł czas na przedstawienie piwa o którym pisałem w kwietniu.
Warzenie witbiera z amerykańskimi chmielami które jest idealne na lato ponieważ gasi pragnienie i orzeźwia.
Mimo długiej filtracji udało się uwarzyć pijalne piwo które jest bardzo dobrze oceniane przez znajomych.
Zasyp:
-3kg słód pilzneński "Strzegom"
- 2kg słód pszeniczny"Strzegom"
- 0,5 kg Słód Colorado Honig Malt
- płatki pszenne 700g
- płatki owsiane 400g
Chmiele:
- Chmiel Summit™ (USA) 30 g
- Chmiel Equinox™ (USA) 30 g
Przyprawy:
- curacao i skórka słodkiej pomarańczy 15g
- kolendra 10g
Drożdże:
- Drożdże Gozdawa CBW - Classic Belgian Witbier
Zacieranie:
Płatki pszeniczne i owsiane wsypujemy do 10l wody, podnosimy temperaturę do około 65-70⁰ i przetrzymujemy w tej temperaturze około 20-30 minut, ciągle mieszając. Następnie dolewamy 7 l
zimnej wody oraz wsypujemy słód pilzneński i pszeniczny oraz Colorado Honig Mal ustalamy temperaturę do 64⁰ i przetrzymujemy zacier w tej temperaturze aż do negatywnej próby jodowej (zwykle około 60-90 minut). Zacier podgrzewamy do 78⁰ i przenosimy do filtracji.
Filtracja:
Odczekujemy 30 minut aż złoże filtracyjne się ułoży, filtrujemy powoli, aż do uzyskania ok 23l brzeczki w kotle warzelnym.
Gotowanie i Chmielenie:
Brzeczkę gotujemy 70 minut. W 10 minucie gotowania dodajemy 30 g Summit™ w 50 min dodajemy Equinox™ 30g.
W 65 minucie gotowania dodajemy kolendrę i curaçao oraz skórkę słodkiej pomarańczy.
Fermentacja:
Brzeczkę schładzamy do 20⁰C, napowietrzamy i dodajemy drożdże. Fermentujemy w temperaturze około 20⁰C. Fermentację cicha przeprowadzamy w nieco niższej temperaturze 12-15⁰C.
Rozlew 26.05.2017
Degustacja:
American Witbier cechuje sie świeżym aromatem cytrusów i wyczuwalnym charakterem witbiera.
W smaku orzexwiajacy i lekki idealny na lato.
Piana biała i drobno-pęcherzykowa.
Warzenie witbiera z amerykańskimi chmielami które jest idealne na lato ponieważ gasi pragnienie i orzeźwia.
Mimo długiej filtracji udało się uwarzyć pijalne piwo które jest bardzo dobrze oceniane przez znajomych.
Zasyp:
-3kg słód pilzneński "Strzegom"
- 2kg słód pszeniczny"Strzegom"
- 0,5 kg Słód Colorado Honig Malt
- płatki pszenne 700g
- płatki owsiane 400g
Chmiele:
- Chmiel Summit™ (USA) 30 g
- Chmiel Equinox™ (USA) 30 g
Przyprawy:
- curacao i skórka słodkiej pomarańczy 15g
- kolendra 10g
Drożdże:
- Drożdże Gozdawa CBW - Classic Belgian Witbier
Zacieranie:
Płatki pszeniczne i owsiane wsypujemy do 10l wody, podnosimy temperaturę do około 65-70⁰ i przetrzymujemy w tej temperaturze około 20-30 minut, ciągle mieszając. Następnie dolewamy 7 l
zimnej wody oraz wsypujemy słód pilzneński i pszeniczny oraz Colorado Honig Mal ustalamy temperaturę do 64⁰ i przetrzymujemy zacier w tej temperaturze aż do negatywnej próby jodowej (zwykle około 60-90 minut). Zacier podgrzewamy do 78⁰ i przenosimy do filtracji.
Filtracja:
Odczekujemy 30 minut aż złoże filtracyjne się ułoży, filtrujemy powoli, aż do uzyskania ok 23l brzeczki w kotle warzelnym.
Gotowanie i Chmielenie:
Brzeczkę gotujemy 70 minut. W 10 minucie gotowania dodajemy 30 g Summit™ w 50 min dodajemy Equinox™ 30g.
W 65 minucie gotowania dodajemy kolendrę i curaçao oraz skórkę słodkiej pomarańczy.
Fermentacja:
Brzeczkę schładzamy do 20⁰C, napowietrzamy i dodajemy drożdże. Fermentujemy w temperaturze około 20⁰C. Fermentację cicha przeprowadzamy w nieco niższej temperaturze 12-15⁰C.
Rozlew 26.05.2017
Butelki sterylizujemy w piekarniku przez 30 min w 200°C.
Dodajemy
około 85g glukozy na 19 litrów brzeczki(tak podał mi kalkulator
nagazowania dla tego rodzaju piwa) i odstawiamy na tydzień.
Degustacja:
American Witbier cechuje sie świeżym aromatem cytrusów i wyczuwalnym charakterem witbiera.
W smaku orzexwiajacy i lekki idealny na lato.
Piana biała i drobno-pęcherzykowa.




Komentarze
Prześlij komentarz