Piwowarze dbaj o czystość swojego miejsca pracy!
Dziś chciałbym poruszyć bardzo ważny problem w każdym browarze domowym jakim jest bark czystości i sterylności urządzeń.
Kilka porad jak zapobiegać infekcji w piwie!
Szkoła dobrych manier:
1. Umyj sprzęt woda z płynem do mycia naczyń. Rob to zawsze przed jak i po warzeniu piwa.
2. Zachowaj podstawowa czystość w miejscu warzenia. Sprzątaj na bieżąco.
3. Zaopatrz się w OXI one i Pirosiarczan Sodu.
4. Narzędzia i pojemniki sterylizuj w roztworze z OXI lub pirosiarczanu.
5. Użyj środka desprej by czyścic każdy sprzęt który ma kontakt z brzeczka podczas chłodzenia. Środek dezynfekcyjny na bazie alkoholi, przeznaczony do bezpośredniej i szybkiej dezynfekcji małych powierzchni.
6. Podczas fermentacji i rozlewania każdy sprzęt(węże, pojemnik z kranikiem) dokładnie sterylizuj w roztworze z OXI lub pirosiarczanu.
7 .Sprawdź czystość butelek (obecność pleśni lub resztek po innych piwach).
8. Butelki wypłucz w roztworze z OXI lub włóz do piekarnika rozgrzanego do 200 na 30min.
9. Kapsle wrzuć do wrzątku i gotuj przez ok 5 min.
10. Nie panikuj browar to nie sala operacyjna!

Komentarze
Prześlij komentarz